Jouw Tiny House in België

Een Tiny House is een kleine volwaardige vrijstaande woning van maximaal 50 m2 vloeroppervlak met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Ze staat op een (tijdelijke) fundering, maar kan ook eventueel op wielen.

Vaak wordt gekozen om een Tiny House erg klein te maken, maar met een 2e verdiep; voor oudere mensen is dit echter vaak onhandig. Zoals u hieronder ziet kan u dan ook een iets groter oppervlak nemen en volledig gelijkvloers.

Een Tiny House is daarenboven enorm energiezuinig, waardoor de water-, elektriciteits- en verwarmingsfactuur gecombineerd slechts tussen 300 en 500 € … per jaar bedraagt.

Sommige tiny houses zijn zelfs helemaal zelfvoorzienend!

Deze vorm van wonen is erg populair bij jongeren die voorlopig bij hun ouders in de tuin wonen of voor koppels die hun vader en moeder in huis nemen, maar toch hun privacy willen behouden.

Maar kan dit zomaar volgens de Belgische wetgeving?

De reglementering hieromtrent is nog een beetje vaag. Een tiny house wordt beschouwd als een recreatiewoning, net als een caravan, een woonwagen of een joert. Toch verschilt de wetgeving van gewest tot gewest:

> In Wallonië heb je voor lichte constructies een bouwvergunning nodig. Volgens het nieuwe wetboek voor ruimtelijke ontwikkeling hoef je echter geen architect meer in te schakelen.

> In Brussel is een bouwvergunning verplicht voor constructies groter dan 9m².

> In Vlaanderen is er voor elke constructie groter dan 6m² een vergunning nodig.

Tip: ga na of je tiny house zich in woongebied bevindt om er permanent te verblijven. Is dat niet het geval, dan kan ze enkel dienstdoen als gîte (vakantiehuisje?) op de boerderij (in landbouwzone) of als weekendwoning (in bosgebied). Vraag als je een grond koopt dus zeker na bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente of je er een tiny house op mag bouwen.

Hoeveel kost een tiny house?

Wij bieden verschillende formules aan; enerzijds kunnen wij u uiteraard een volledig afgewerkt en geplaatst Tiny House aanbieden; maar anderzijds kan een goede doe-het-zelver voor de volle 100% rekenen op onze ondersteuning bij de bouw van zijn Tiny House.

Voor de doe-het-zelver bieden wij de levering van alle nodige (onbewerkte) materialen, samen met een gedetailleerd constructieplan, op maat naar het ontwerp dat wij in samenspraak met u maken.

Afhankelijk van het model, het afwerkingsniveau, het comfort, en of de constructie door uzelf gemaakt wordt, schommelt de prijs van een tiny house tussen 15.000 € en 60.000 €.

Neem nu contact op met Bear Wood, we bekijken graag uw project op maat!