Gevelbekleding kiezen

De juiste keuze houten gevelbekleding is belangrijk! 

Uw houten gevelbekleding bepaalt de uitstraling van uw woning, de juiste keuze van materialen zorgt er voor dat uw gevelbekleding ook mooi blijft.

U kan kiezen voor een gevelbekleding in geïmpregneerd tuinhout (klasse II/III), absoluut de voordeligste oplossing, algemeen genomen levensduur minimum 10 jaar mits onbeschadigd. Dit hout kan eventueel ook regelmatig behandeld worden. Mits goed onderhoud kan een gevelbekleding in geïmpregneerd hout dan ook veel langer meegaan.

Verder kan u ook gaan werken met een gevelbekleding in een thermisch behandelde houtsoort. Hierbij ondergaat een minder duurzame houtsoort, een thermische behandeling, waarbij haar levensduur aanzienlijk wordt verhoogd. De duurzaamheid van thermisch behandelde gevelbekleding hangt af van de gebruikte houtsoort. Zo is thermisch behandeld essenhout zelfs opgewaardeerd tot een houtsoort met duurzaamheidsklasse I. 

Dan zijn er natuurlijk nog de hardhouten gevelbekledingen, die stuk voor stuk, onbehandeld, een lange levensduur hebben. Wenst u echt nooit meer onderhoud aan uw gevel? Kies dan voor een categorie I hardhoutsoort als gevelbekleding zoals bvb het prachtige Padoek, of Ipé of Moabi en nog vele anderen. Ons volledige gamma gevelbekleding staat nog niet online, vindt u de houtsoort van uw keuze niet, contacteer ons, wij helpen u vast en zeker verder. 

Planchettes of geprofileerde planken als gevelbekleding?

Dit heeft, na het kiezen van de houtsoort, de meeste invloed op de totale kostprijs van uw project. Wanneer u kiest voor een standaard tand-en-groef planchette, heeft u meteen een gesloten systeem dat bijna al het water tegenhoudt. Dit in tegenstelling tot sommige andere gevelbekledingen, waarbij bvb de planken los van mekaar worden geplaatst, dit geeft een zeer mooi design effect, maar betekent ook dat de achterstructuur bloot ligt en een betere opbouw nodig heeft (UV en vochtbestendig).

Een tussenoplossing vindt u in ons 3blok of triple profiel. Dit geeft het cachet van de dunne latjes, met de voordelen van een gesloten gevelsysteem.

Bij tand-en-groef planchettes wordt de kostprijs ook gedrukt door de beperkte afmetingen van de planchettes. Een planchette in tropisch hardhout heb je al vanaf 15mm dik! Een grote besparing tegenover massieve planken van 25 à 30mm dik.

Het plaatsen van uw gevelbekleding

Om een correcte ventilatie te bekomen is het belangrijk dat de gevelbekleding op de juiste manier wordt geplaatst. Op de muur moet een lattenwerk (hoh 35cm) geplaatst worden in de dwarsrichting van de gevelbekleding, en hierop kan dan de uiteindelijke gevel bevestigd worden. Indien u twijfelt over de uitvoering van uw project, kan u bij Bear Wood ook terecht voor projectadvies, contacteer ons en wij begeleiden u in uw volledige project.

Bij plaatsing mag u de planchetten nooit helemaal tegen elkaar plaatsen. Laat steeds een kleine voeg van 1 a 3 mm. Daar zie je na de plaatsing helemaal niks meer van, maar het voorkomt dat de planchetten mekaar losduwen door zwellen van het hout doorheen het jaar.

De planchettes kunnen dan worden bevestigd met vijzen of nagels. Zorg er hierbij wel voor dat u steeds inox bevestigingsmateriaal gebruikt in combinatie met tropisch hardhout. Sommige soorten gaan namelijk corroderen bij gebruik van een andere metaalsoort en dan krijg je zwarte vlekken op de gevel.